14.1.2011

Kehitys kehittyy

Harjoitus kuulemma tekee mestarin greipin syömisessä ja epäilen, että sama pätee myös hodarien vääntämiseen. Alan parantua.

Old School newyorkkilaisesta bakteeripesäkärrystä ostettu makkara on höyrytetty, näin luulen. Joku Amerikan raitilla pyörähtänyt valaiskoon minua. Kokeilin höyryttämistä, mutta se ei ole mun juttu, tarviin paistoa.

Mielestäni paistettuna se vaan on parempi myös hodarin välissä. Kuuma ja rapsakka, tiedättehän. Sopivasti muita sörsseleitä ja tietysti paahdettua sipulia, niin ollaa jo lähellä. On vain uusi ongelma noussut: nuo sämpylät on nimittäin aika kurjia. Ne on niitä halpoja styrox-leipiä, joista tehdään myös pahoja hampurilaissämpylöitä. Täytyypä paneutua asiaan, sillä luulen, että laadukkaat paistetut nakit ja kunnon sämpylä yhdistettynä olisi jo jotain.

Onko jollakulla kokemuksia syötävistä hodarisämpyistä?

4 kommenttia:

  1. En tiedä, löytyykö kaupasta mitään syötäviä. Kotitekoiset on ykkösiä, vähän jyväismmätkin sämpyläjauhot käy oikein hyvin. Jos ei ole leipurin vikaa, niin sitten vaan leipähyllylle etsimään suosikkia.
    Tapaan leipoa hodarisämpylöitä kerralla enemän, niitä löytyy sitten pakastimesta himon iskiessä. Mikä nakki maistuu parhaiten?

    VastaaPoista
  2. Pitänee ehkä kokeilla. En ole kyllä sämpyjä vuosiin leiponut...

    En ole mikään nakkiasiantuntija. Olen ottanut sellaisia kuorettomia pikkunakkeja lähinnä sen mukaan, että niissä olis lihaa jonkun verran. Merkkejä en muista.

    VastaaPoista
  3. Osta sellasia mausteisia pitkiä nakkeja, ne soppii hyvin sinne väliin. En muista merkkiä enkä mitää nyt tähän hätään.

    VastaaPoista
  4. Voisilmäblogin testattu sämppäriohje, hyvää

    Hot dog -sämpylät (4 kpl)

    2 tl sokeria
    1 ¼ tl kuivahiivaa
    ½ dl lämmintä vettä (42′C)
    1 dl lämmintä maitoa (42′C)
    1 rkl rypsiöljyä
    1 tl suolaa
    n. 3 ½ dl vehnäjauhoa
    voiteluun: munanvalkuainen

    Sekoita sokeri, kuivahiiva ja lämmin vesi. Anna hengailla 5 minuuttia kunnes seos alkaa hieman kuplia. Lisää maito, öljy ja suola (huomaathan, että maidonkin tulee olla lämmintä). Lisää jauhot vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. Ota taikina kulhosta jauhotetulle pinnalle ja vaivaa n. 5-10 minuuttia, kunnes taikina on sileää ja joustavaa. Jos taikina tarttuu kovasti käsiin, lisää jauhoa tarpeen mukaan, mutta vältä laittamasta jauhoa yhtään enempää kuin on pakko.

    Kohota taikinaa lämpimässä, ei-vetoisassa paikassa 1 ½ tuntia. Jaa sen jälkeen taikina neljään osaan ja pyörittele hodarisämpylän muotoisiksi. Erityisen ilmavia sämpylöitä saat, kun litistät taikinapalan kevyesti suorakaiteen muotoiseksi, nipistät ylä- ja alareunat yhteen ja sen jälkeen vielä sivureunat yhteen, ja nipistelet taikinan “saumaa” niin kauan kunnes pala on sopivan kokoinen ja muotoinen (joo, tällä tekniikalla ei tule erityisen silmää hiveleviä yksilöitä).

    Asettele leivinpaperin päälle ja kohota muotoiltuja sämpylöitä liinan alla vielä puolisen tuntia. Voitele valkuaisella ja paista 200-asteisessa uunissa n. 12-15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kohonneet ja ruskettuneet kauniisti

    VastaaPoista